NOVIM 70 milijuna eura vrijednim ulaganjem Porschea u Rimac Automobile tvrtka Mate Rimca vinula se u rang najvrjednijih hrvatskih kompanija. 

Kako je izračunao konzultant Marko Rakar, Rimac Automobili sada na tržištu vrijede više čak i od Podravke, perjanice hrvatske prehrambene industrije. Računica je jednostavna: za 70 milijuna eura (oko 530 milijuna kuna), koliko je Porsche sada uložio u Rimac Automobile, njemački je automobilski div dobio dodatnih devet posto udjela u vlasničkoj strukturi kompanije Mate Rimca, iz čega proizlazi da se vrijednost njegove tvrtke sada može procijeniti na oko 777 milijuna eura (nešto manje od 5.9 milijardi kuna). Istodobno, tržišna je kapitalizacija Podravke oko 3.7 milijardi kuna, što je iznos do kojeg se dođe kada se ukupan broj dionica Podravke pomnoži s tržišnom vrijednošću njene dionice. Naravno, tržišna kapitalizacija nije jedini način mjerenja vrijednosti neke kompanije, ali je uobičajen u poslovnom svijetu.  

Analitičari: Vrijednost Rimac Automobila i dalje će rasti, još su u početnoj fazi 

“Ovakva evaluacija znači da Rimac Automobili sada vrijede više i od Podravke. Vjerujem da će vrijednost Rimac Automobila i dalje rasti jer je tvrtka još u startup fazi, još uvijek razvijaju proizvode. Ovo je zapravo samo najava njene buduće vrijednosti”, objašnjava za Index Rakar. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay