Mnogi analitičari i ekonomisti sada očekuju da će gospodarstvo eurozone u nadolazećim mjesecima pasti u recesiju

Euro je pao ispod 0,99 dolara prvi put u dva desetljeća nakon što je Rusija zaustavila dotok prirodnog plina kroz ključni plinovod Sjeverni tok, pojačavajući tako rizik od duboke recesije.

Valuta zemalja eurozone pala je za 0,44 posto na 0,991 dolara u ponedjeljak ujutro. Prethodno je euro pao na 0,988 dolara, najnižu razinu od jeseni 2002. godine. Strahovi od novog pada potaknuli su ulagače da pohrle prema dolaru, koji se smatra sigurnom imovinom. Indeks dolara porastao je na 0,46 posto na 110,04 što je najviše u posljednjih 20 godina.

Podsjećamo, Rusija je u petak objavila da na neodređeno vrijeme zaustavlja dotok prirodnog plina u Europu nakon što je Sjeverni tok 1 prošlu srijedu zatvoren “zbog održavanja”, kako tvrde. Iz Gazproma poručuju da će zaustaviti protok dok ne poprave curenje ulja u turbini. No, mnogi analitičari zdravorazumski primjećuju da je suspenzija plina uslijedila nakon što su ministri financija G7 finalizirali dogovor o pokušaju limitiranja ruske cijene nafte.

Prije prošle srijede, Rusija je smanjila protok prirodnog plina kroz Sjeverni tok 1 na samo 20 posto kapaciteta. Ograničavanje vitalnih energenata dovelo je do vrtoglavog skoka cijena prirodnog plina i električne energije.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay