Ruske banke moraju se u prekograničnoj trgovini okrenuti domaćim rubljama i kineskim juanima, poručio je čelnik druge najveće ruske banke VTB Andrej Kostin, predloživši i novi sustav plaćanja kako bi se zaobišle zapadne sankcije.

Ključno je da ruske banke u robnom trgovanju s drugim zemljama prestanu koristiti eure i dolare, izjavio je Kostin u intervjuu za poslovni dnevnik Vedomosti, objavljenom u ponedjeljak.

Raste potražnja za juanom

Potražnja za juanom u Rusiji porasla je od početka njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače i uvođenja zapadnih sankcija kojima je Moskvi ograničen pristup tržištima dolara i eura. Sankcije velikim ruskim bankama, uključujući državni VTB, isključile su ruske zajmodavce iz globalnog financijskog sustava, podsjeća Reuters.

– Moramo izgraditi sustav u kojem plaćanja u (prekograničnoj trgovini) ne idu kroz poznate međunarodne komunikacijske kanale i prilično su zatvorena. A tržište će se postupno razviti – rekao je Kostin.

– Trebaju nam mehanizmi koji će omogućiti sankcionirana i nesankcionirana plaćanja – dodao je čelnik ruske banke.

Veliko ‘ne’ euru i dolaru

Iz ruskog ministarstva financija poručili su da bi američki dolar i euro mogli postati ‘toksične’ valute, a središnja je banka u kolovozu objavila da Rusija razmatra kupnju valuta “prijateljskih” zemalja poput Kine, Indije i Turske za državni stabilizacijski fond.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay