Ulaskom u sustav PDV-a po osnovi prihoda od iznajmljivanja iznajmljivač gubi pravo paušalnog plaćanja poreza na dohodak po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. Nakon što mu prihod od iznajmljivanja premaši 300.000 kuna, od prvoga dana sljedećeg mjeseca obvezan je porez na dohodak utvrđivati na temelju stvarnih prihoda i rashoda

Pokazatelji o broju turista, broju noćenja i broju fiskaliziranih računa ukazuju na to da je turistička sezona 2022. veoma uspješna. U brojnim destinacijama ti su pokazatelji povoljniji od usporedne 2019., koja se u svim analizama smatra najuspješnijom turističkom godinom. Uspješno posluju hoteli, ali i privatni iznajmljivači, tako da je nemali broj već u kolovozu premašio prag godišnjih prihoda od 300.000 kn koji im je omogućavao znatno povoljniji porezni položaj.

Nakon što privatni iznajmljivač tijekom kalendarske godine ostvari prihod veći od 300.000 kn, prema sili zakona postaje obveznik PDV-a. Dužan je Poreznoj upravi dostaviti obrazac P-PDV, kojim se upisuje u registar obveznika PDV-a, i od prvog dana sljedećeg mjeseca gubi status malog poduzetnika te postaje obveznik PDV-a. To podrazumijeva obvezu zaračunavanja PDV-a na sve isporuke obavljene od datuma upisa u PDV registar, prema propisanoj stopi.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay