Analitičari su izračunali da je od oko 7,7 milijardi dolara ukradenih putem raznih prevarantskih metoda na tržištu kriptovaluta, ove godine više od trećine zamračeno putem sheme zvane “rug pull”

Najzaslužniji za ovaj porast kriminalnih aktivnosti je nova metoda krađe, koja je prošle godine iznosila tek oko 1%, a ove godine čini čak 37% cjelokupnog kriptokriminala – aktivnost nazvana “rug pull“. Riječ je o malicioznom manevru svojstvenom za kriptoindustriju, u sklopu kojega pokretač neke kriptovalute iznenada napušta projekt i istodobno nestaje zajedno sa svim novcem (obično u ethereumu) uloženim u njega.

Nestalo 2,8 milijardi dolara

Ova metoda obično se koristi u sve popularnijim decentraliziranim (Defi) mjenjačnicama, kao i s raznim meme-tokenima i onima koji u kratko vrijeme uspiju privući velike količine novca. Jedan od primera “rug pulla” (doslovno prevedeno, izvlačenja tepiha pod nogama) je nedavno pokrenuti Squid Game Token, kriptovaluta koja je iskoristila popularnost južnokorejske serije. Njezini su tvorci u samo nekoliko dana prikupili preko 3 milijuna dolara i – nestali s njima.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay