Zahtjev Rusije da kupci plina i nafte plaćaju u rubljima, dovela je do oporavka njihove nacionalne valute, a gotovo svakodnevno se pronalaze načini uzajamne trgovine s Rusijom, mimo SWIFT-a iz koga su izbačene ruske banke. Otvorilo se čak i pitanje mogućeg djelomičnog povratka na naturalnu razmjenu, ukidanja valuta ili novu raspodjelu snaga.

Ekonomisti se slažu oko toga da nema razloga za vraćanje na prevladani način trgovanja, ali i oko toga da iza zahtjeva Rusije da im se roba, ponajprije energenti, plaćaju u rubljima, stoji dublji i važniji razlog od jačanja vlastite valute. Pokušava se realizirati dugoročna ideja da se zajedno s Kinom potisne dolar kao ekskluzivno sredstvo plaćanja. Razrađuju se koncepti plaćanja u nacionalnim valutama s najvećim kupcima, a prvi je novi mehanizam isprobao treći najveći svjetski potrošač nafte, Indija.

Evo kako. Rublje se deponiraju u indijskoj banci i pretvaraju u rupije, a isti funkcionira i obrnuto. Rusija želi da Indija poveže svoju jedinstvenu platformu za plaćanje s platnim sustavom MIR za besprijekornu upotrebu kartica koje su izdale banke u obje zemlje, nakon obustave “visa” i “mastercard” operacija u Rusiji.

Sve više jača težnja da se stvori paralelni platni sustav. Naznake da svijet ide u tom pravcu stigle su nakon nedavnog dogovora Kine sa Saudijskom Arabijom da im naftu plate u juanima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay