Europska komisija danas je službeno predstavila prijedlog izmjena i dopuna Uredbe od 15. svibnja 2014., o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, kao jedan od mehanizama kojim bi se omogućile posebne mjere potpore sektoru ribarstva i akvakulture namijenjene ublažavanju negativnih učinaka, posebno poremećaja tržišta, uzrokovanih vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu.

Kako su objavili iz Ministarstva poljoprivrede za Hrvatsku su u prvom redu važne izmjene kojima se predlaže omogućavanje potpore sektoru ribarstva, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva i akvakulture u obliku kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode koji su nastali zbog poremećaja na tržištu i negativnih učinka u lancima opskrbe. Republika Hrvatska je predlagala omogućavanje ove potpore, kako kroz zajedničke inicijative država članica putem Vijeća Europske unije, tako i izravno prema Europskoj komisiji, te pozdravlja ovaj prijedlog.

Prve aktivnosti na razini Vijeća kojega sačinjavaju države članice Europske unije predviđene su već sljedeći tjedan, a kako navode iz resornog ministarstva, Republika Hrvatska će se zalagati da se potrebne procedura za donošenje izmjena Uredbe provedu u najkraćem mogućem roku.     

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay