Hrvatska se ove godine treba zadužiti dodatnih 40 milijardi kuna, bilo za otplatu starog duga koji sjeda na naplatu, bilo za novi deficit koji će biti stvoren tijekom godine, a cijena duga sigurno će biti viša nego što je bila prije godinu dana

Ministarstvo financija pokrenulo je postupak izdavanja nove državne obveznice na europskom tržištu, odnosno novog zaduženja, budući da u svibnju treba otplatiti 1,25 milijardi eura starog duga, odnosno obveznicu koja je izdana prije osam godina uz kamatu od 3,875 posto. Prije godinu ili dvije Hrvatska se na stranim tržištima zaduživala za 1,1 posto, jedna obveznica izdana je i na rok od 20 godina, no prošla su vremena jeftinog novca.

Prinosi na desetogodišnje hrvatske obveznice skočili su ovaj tjedan na 2,2 posto, čak se i njemački bond popeo iz negativne zone na 0,85 posto, talijanskom je dugu cijena porasla na 2,5 posto, poljskom više od 6 posto…

Hrvatska se ove godine treba zadužiti dodatnih 40 milijardi kuna, bilo za otplatu starog duga koji sjeda na naplatu, bilo za novi deficit koji će biti stvoren tijekom godine, a cijena duga sigurno će biti viša nego što je bila prije godinu dana. Pitanje je, zapravo, gdje će stati i hoćemo li se vratiti u vremena kad su kamate bile od šest do sedam posto.

U Ministarstvu financija škrti su na riječima kad je riječ o mogućoj cijeni zaduženja, čini se da se proračun u prva tri mjeseca punio dobro, i to jednim dijelom zbog nastavka gospodarskog rasta, ali ponajviše zbog inflacije koja puni proračun.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay