Rusi vjeruju da su izbjegli financijski krah koji im je ‘skuhao’ Zapad oštrim sankcijama. Vrijednost rublja raste, a sve su bolji i ostali ekonomski pokazatelji. Međutim analitičari smatraju da dobre statističke brojke prikrivaju neke ružne stvari za Kremlj

Iako je inflacija u Rusiji i dalje visoka, pojavljuju se znakovi usporavanja rasta cijena, a ruski rubalj uskrsnuo je nakon dramatičnog srozavanja vrijednosti u ožujku. Moskva zasad uspijeva izbjeći bankrot i redovno servisira inozemni dug, unatoč zapadnim sankcijama koje su zamrznule velike dijelove njezinih pričuva.

Ruska inflacija je u travnju dosegla najvišu razinu u dva desetljeća od 17,8 posto na godišnjoj razini, ali rast cijena usporava. Rast potrošačkih cijena naglo je prikočio sa 7,6 posto u ožujku na 1,6 posto u travnju, a cijene neprehrambenih proizvoda porasle su za samo 0,5 posto u odnosu na 11,3 posto u ožujku.

‘Današnje brojke o inflaciji dodatno će podržati procjenu središnje banke da je prošla akutna faza ruske krize’, smatra Liam Peach, ekonomist za tržišta u razvoju Capital Economicsa.

Za mnoge analitičare, međutim, akcije Moskve za obranu ruske valute samo su manipulacija, jer je stvorena umjetna potražnja koja inače ne bi postojala, a kontrola kapitala pretvorila je rubalj u ‘kontroliranu’ valutu.

Charles-Henry Monchau, glavni investicijski direktor u švicarskoj Syz Bank, sugerirao da, iako je ruska središnja banka upotrijebila niz alata kako bi ‘nabildala’ vrijednost rublja, vrlo malo ljudi izvan Rusije želi kupiti rusku valutu, a trgovci ‘ga više ne vide kao valutu slobodne trgovine’.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay