Vladimir Putin prošlog je tjedna rekao da je prerano koristiti kriptovalute za podmirenje trgovine naftom, no priznao je njihov potencijal za prijenos sredstava na globalnoj razini. Dok Rusija nastavlja napore u de-dolarizaciji, Ministarstvo vanjskih poslova navodno razmatra zamjenu američkog dolara ne samo tradicionalnim fiat valutama već i digitalnim valutama.

Aleksandr Pankin, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, ponovio je planove zemlje za smanjenjem dolarskog udjela u ruskim međunarodnim pričuvama i njegovo korištenje u nagodbi sa stranim partnerima u intervjuu za lokalnu novinsku agenciju Interfax. Dužnosnik je rekao da ministarstvo ne isključuje mogućnost zamjene američkog dolara s ‘nekom digitalnom imovinom’ uz druge valute, prenosi Lider.

– Moguće je zamijeniti američki dolar s drugim valutama, kako nacionalnim tako i regionalnim, kao i nekim digitalnim sredstvima dugoročno – izjavio je Pankin.

Pankin je dodao da bi takva zamjena zahtijevala značajne napore vlade, uključujući obnovu uspostavljenih modela suradnje između jurisdikcija i poduzeća, kao i stvaranje novih mehanizama za nove sustave podmirenja. Zamjenik ministra vanjskih poslova istaknuo je kako je ruska kampanja de-dolarizacije u skladu s naporima zemlje da izbjegne izazove koje predstavljaju sankcije američke vlade.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay