Nekoliko sati prije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, ruski hakeri pokrenuli su kibernetičko oružje protiv Viasata, američke satelitske komunikacijske tvrtke koja pruža komunikacijske usluge ukrajinskoj vojsci. Nazvano “AcidRain“, navedeno rusko kibernetičko oružje je bilo svojevrsni zlonamjerni softver poznat kao “brisač” (wiper) koji je ciljao Viasatove modeme i rutere te izbrisao sve njihove podatke prije nego što ih je trajno onemogućio.

Kibernetički napad ciljao je komercijalne satelitske komunikacijske mreže u pokušaju da poremeti zapovjedništvo i kontrolu ukrajinske vojske i uzrokuje kaos među ukrajinskim jedinicama na bojnom polju dok su ruske snage prelazile granicu. Taj je napad bio jedan od prvih primjera kibernetičkog napada koji se koristi kao dio operacije miješanog naoružanja, slično kao što bi vojska mogla koristiti zrakoplove da omekša utvrđeni cilj prije nego što ga tenkovi i pješaštvo napadnu.

Međutim, čini se da su ruski hakeri pustili AcidRain da divlja izvan kontrole, ili nisu mogli, ili im nije bilo stalo da ograniče napad na ukrajinske uređaje.

Avril Haines, ravnateljica američke nacionalne obavještajne službe (DNI), rekla je zastupnicima u Kongresu ovog mjeseca da je ruski kibernetički napad “imao velik utjecaj” i da je zahvatio veliki broj zemaljskih satelitskih komunikacijskih stanica, također poznatih kao terminali s vrlo malim otvorom (Very Small Aperture Terminals) ili VSAT-ovi. Kao rezultat toga, stotine tisuća ljudi izvan Ukrajine ostale su bez internetskih usluga i struje.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay