U Srbiji su već izazvali totalni kaos, kupuju i unajmljuju stanove, ne pita se za cijene

Neslužbeni izvori tvrde da je pet milijuna Rusa napustilo zemlju od početka agresije na Ukrajinu no makar i službene brojke bile točne, ovo je prvi put u modernoj povijesti Ruske Federacije da je iz zemlje više ljudi otišlo negoli je u nju došlo.

Primjerice, premda je srbijanska premijerka Ana Brnabić potvrdila tek nešto manje od 13 tisuća Rusa koji su se nastanili u Srbiji, neovisni izvori tvrde da je u toj zemlji više od 50 tisuća pridošlica s ruskog teritorija. U Crnoj Gori je stanje još upečatljivije – prema podacima Uprave prihoda i carina Crne Gore, od 1. veljače do 9. lipnja ruski su državljani registrirali čak 1100 poduzeća.

Od toga se 229 kompanija bavi računalnim programiranjem, 81 tvrtka obradom podataka i pružanjem aplikativnih usluga, 65 tvrtki su osnovane kao konzultantske, a 63 kao konzalting firme iz područja informatičkih tehnologija. No to nije sve. U istom razdoblju i Ukrajinci su u toj zemlji osnovali 104 firme, a najzastupljenija djelatnost je također računalno programiranje.


Prema ovim podacima, Crna Gora prednjači u čitavoj regiji po broju poslovnih subjekata nastalih kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu. U Crnoj Gori su Rusi i prije bilo vrlo aktivni, tamo imaju 19 tisuća nekretnina, privremeni i stalni boravak ima ukupno 11.661 državljanin Rusije, a sada je čak najavljeno da će na Cetinju osnovati i – fakultet.

Digitalni nomadi

Hrvatska je također na ruti ruskih IT stručnjaka i programera koji u Hrvatsku dolaze kao “digitalni nomadi”, ne želeći da ih se naziva ni dezerterima ni izbjeglicama.

Za razliku od Srbije i Crne Gore, gdje Rusi ne podliježu viznom režimu, kod nas je situacija drukčija. Prema podacima NomadLista, digitalnih nomada je samo u kolovozu u Hrvatskoj bilo 4200. Međutim, Hrvatska je zaprimila još 1070 službenih zahtjeva za vizu za digitalne nomade, a među njima dominiraju upravo Rusi i Ukrajinci.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay