‘Imamo jedno od najreguliranijih tržišta u Europi kad je riječ o posredovanju u prometu nekretninama. Ali ništa ne može bez građana. Dakle treba osvijestiti da će biti takvih agencija na tržištu sve dok ljudi pristaju na njihove uvjete poslovanja. Najveća kazna za nekog tko je nekorektan je da ne radiš s njim‘, dodaje Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Boro Vujović, vlasnik i direktor agencije za nekretnine Opereta, mišljenja je da je riječ o tržištu koje se regulira samo po sebi. ‘Svatko posluje na svoj način i svatko ima pravo birati kako posluje, a tržište ga u konačnici kazni ili nagradi. Ništa nije zabranjeno, to je sve stvar poslovne politike i tržišta’, kaže Vujović te za primjer daje i situacije u kojima prodavatelj iskorištava današnje okolnosti u kojima je velika potražnja, i to posebice kad je riječ o novogradnji, jer angažira agenciju i kaže da ne želi plaćati proviziju te traži da se agent naplati isključivo od kupca. ‘I opet je tu stvar agencije želi li prihvatiti raditi pod tim uvjetima ili ne, stvar je izbora‘, kaže Vujović.

Ako vam pak bez potpisivanja ugovora ne želi ni pokazati nekretninu, onda krši i zakon. Naime, prema 21. članku Zakona o posredovanju u prometu nekretnina, agent je dužan omogućiti pregled nekretnine potencijalnom kupcu. Ako to ne učini, a prodavatelj nije upoznat s takvom politikom poslovanja, on krši ‘propisane radnje’ iz navedenog članka te može biti kažnjen za prekršaj novčanom kaznom od 30 do 100 tisuća kuna. Ovdje je važno naglasiti da agent u ovoj situaciji zapravo ne zakida kupca, nego svog klijenta – prodavatelja, prema kojem ima obveze.

Ipak, Ranilović smatra da su takve prakse nekorektne i prema kupcu jer se on u ovom slučaju javlja zbog oglasa, a ne usluge koju nudi agencija. Ipak, kako objašnjava, na kupcu je onda želi li poslovati s takvim agencijama ili ne želi. ‘Zaustavite ga ispred stana i tjerate ga da potpiše nešto, to je grozno. Ali to je, nažalost, tržište i građani nisu primorani koristiti usluge takvih ljudi’, kaže Ranilović.

Prijave nepravilnosti u radu agencija u 2022.

U tekućoj godini Državni inspektorat zaprimio je 34 prijave za moguće nepravilnosti u radu agencija za prosredovanje u prometu nekretninama, a odnosile su se na neregistrano obavljanje djelatnosti posredovanja i nepoštivanje ugovora s nalogodavcima. Pritom je bilo pet prijava zbog prisiljavanja kupaca na potpisivanje ugovora ako žele vidjeti nekretninu. U jednom slučaju utvrđena je povreda zakonskih odredbi te je optužni prijeglod podnesen nadležnom sudu, dok je za ostale prijave istražni postupak još uvijek u tijeku.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay