Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna znatno pale jer trgovce zabrinjavaju povećani rizici od recesije u nizu gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 6.4 posto, na 91.63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7.6 posto, na 85.60 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije skočile više od 10 posto, prošloga su tjedna cijene nafte znatno pale jer su trgovce zabrinule prognoze o mogućoj globalnoj recesiji koja bi značila slabiju potražnju za naftom.

MMF upozorio na pad svjetskog gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) prošloga je tjedna u jesenjim prognozama upozorio da će trećina svjetskog gospodarstva vjerojatno zabilježiti pad u ovoj ili idućoj godini zbog pada realnog dohotka i rasta cijena.

MMF procjenjuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za 3.2 posto, dok bi se u idućoj godini rast mogao usporiti na 2.7 posto. U SAD-u, Kini i eurozoni aktivnosti će gotovo stagnirati, procjenjuje MMF.

Zbog moguće recesije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, nadovezavši se na snižene procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay