BERLIN, 2. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemački energetski div RWE bit će u mogućnosti jednokratno do sredine godine uplatiti traženih 6,8 milijardi eura u fond za financiranje gradnje skladišta za zbrinjavanje nuklearnog otpada, prenosi u ponedjeljak list Die Welt riječi izvršnog direktora tvrtke.

Njemački energetski divovi RWE, E.ON, EnBW i Vatenfall u prošlogodišnjem su listopadu postigli dogovor s njemačkom vladom prema kojem će ove godine početi uplaćivati doprinose u 23,6 milijardi eura vrijedan fond dok će država zauzvrat preuzeti odgovornost za osiguranje skladišta za nuklearni otpad. Time bi ulagači stekli jasniju sliku o njihovim budućim financijskim obvezama.

Kompanije su se pojačano angažirale kako bi isposlovale što povoljnije uvjete plaćanja a dogovor iz listopada omogućava im da uplate sredstva jednokratno ili u nekoliko obroka tijekom idućih deset godina, što je nešto skuplja opcija.

“Ne moramo koristiti mogućnost obročnog plaćanja”, kazao je izvršni direktor RWE-a Rolf Martin Schmitz u razgovoru za dnevnik Die Welt, objavljenom u ponedjeljak. Dodao je da je RWE “dobro pozicioniran” nakon što je pribavio milijarde eura uvrštenjem u burzovnu kotaciju manjinskog dioničkog udjela u energetskoj grupi Innogy.

RWE će po riječima izvršnog direktora pojačati mjere smanjenja troškova i ukinuti 2.300 radnih mjesta u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, u sklopu petogodišnjeg programa kako bi ublažili negativni učinak niskih veleprodajnih cijena električne energije.

(Hina)