U Barceloni je završen svjetski summit o budućnosti turizma s kojeg su UN-ove agencije, ministri, te brojni čelnici iz javnog i privatnog sektora uputili poziv na akciju koji ocrtava zajedničku viziju održive i uključive budućnosti sektora.

Poziv na akciju objedinjuje rješenja i planove iznesene tijekom dvodnevnog summita, prepoznajući važnost transformacije turizma “za ljude, za planet i za prosperitet”.

Za samo tri dana svjetski čelnici sastat će se u Glasgowu na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama – COP26, a zajednička ocjena sudionika summita u Barceloni je da “turizam mora voditi u prilagodbi, odnosno tranziciji prema neto nultom rastu emisija stakleničkih plinova”.

Ovo je bio prvi veliki događaj usmjeren ka budućnosti, održan od početka pandemije. Njegov fokus bio je usklađen s mnogim ključnim prioritetima, ponajviše s naglaskom na osiguravanje sve učinkovitijih sredstava za pomoć u transformaciji sektora, kao i na važnosti inovacija i poduzetništva.

Poziv na akciju u deset točaka uključuje predanost potpunijoj integraciji turizma u nacionalne i lokalne akcijske planove, osiguravajući da je sektor uključen u pitanja kao što su stanovanje, korištenje javnog prostora i korištenje infrastrukture. Također naglašava potrebu da se osigura ponovno pokretanje sektora i budući rast, te je usklađen s ambicijama Ciljeva održivog razvoja.

Cijeli članak možete pročitati na: hrturizam.hr