WASHINGTON, 26. travnja 2017. (Hina/AFP) – Američka vlada nema jasnu predodžbu o tome što trgovinski sporazum NAFTA pokriva, upozorilo je udruženje nekoliko velikih multinacionalnih kompanija s područja Sjeverne Amerike u kontekstu američkih prigovora Kanadi.

Kanadsko američko poslovno vijeće zasmetala je izjava američkog ministra trgovine Wilbura Rossa da NAFTA “ne funkcionira dobro”, navodno zato što Kanada u SAD izvozi subvencioniranu drvnu građu, istodobno otežavajući pristup američkih proizvođača mlijeka na kanadsko tržište.

“Važno je razumjeti da NAFTA ne pokriva ni mljekarske proizvode ni drvnu građu”, naglasila je u priopćenju izvršna direktorica udruženja Maryscott Greenwood.

“Činjenica da su ta dva zaštićena sektora u proteklim tjedna predmet bilateralnih sporova nije dokaz da NAFTA ne funkcionira”, naglasila je Greenwood.

Kanadsko američko poslovno vijeće obuhvaća 50 velikih korporacija, uključujući Coca-Colu, Facebook, Ford, Air Canadu i Bombardier.

Njezine su članice uznemirene novim izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da želi da njegov kabinet ponovo pokrene pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

“Ljudi ne razumiju da je Kanada vrlo tvrda prema SAD-u. Svi misle da je Kanada dobra ali oni su godinama nadmudrivali naše političare”, kazao je Trump skupini poljoprivrednika u Bijeloj kući.

Njegov je kabinet u ponedjeljak neočekivano najavio nove carine na uvoz drvne građe iz Kanade a sam predsjednik u utorak se potužio na – kako kaže – kanadsku blokadu američkih poljoprivrednika u blizini granice, koji izvoze svoje proizvode u susjednu zemlju.

Čelnik udruženja mljekara iz Quebeca Bruno Letendre ustvrdio je pak za Radio Canadu da kanadska vlada nema nikakve veze s time što je američka mljekarska kompanija izgubila ugovor o izvozu u susjednu državu.

Kanadski su proizvođači mlijeka sami isposlovali “konkurentan” ugovor s lokalnom mljekarom, ustvrdio je Letendre.

“Mljekari mogu birati hoće li kupovati (mlijeko) iz SAD-a ili iz Kanade. Nikakvi ih propisi u tome ne sprečavaju”, dodao je.

(Hina)