WASHINGTON, 7. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – U SAD-u je u prosincu prošle godine broj zaposlenih povećan za 156.000, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 4,7 posto, s prijašnje najniže razine u devet godina od 4,6 posto.

Podaci američkog ministarstva rada, objavljeni u petak, nešto su slabiji od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi broj zaposlenih mogao porasti za 178.000. No, i ovaj rast pokazuje da je američko tržište rada čvrsto.

“Otvaranje novih radnih mjesta i ukupni uvjeti na tržištu rada ostaju solidni. S obzirom da se očekuju fiskalni poticaji u vidu povećanja ulaganja u infrastrukturu i smanjenja poreza, očekujemo da će i u 2017. godini tržište rada biti na solidnim temeljima”, kaže Jim Baird, direktor u tvrtki Plante Moran Financial Advisors.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je da će za svoga mandata smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i ulaganja u infrastrukturu te olabaviti regulacije u pojedinim sektorima, što bi trebalo ubrzati rast gospodarstva.

U cijeloj prošloj godini u najvećem svjetskom gospodarstvu otvoreno je 2,16 milijuna radnih mjesta, pa je u studenome stopa nezaposlenosti zaronila na 4,6 posto, najnižu razinu u devet godina.

Doduše, u prosincu je porasla na 4,7 posto, no to je, kažu analitičari, posljedica većeg broja ljudi koji su se prijavili za traženje posla, a to pokazuje da raste povjerenje u tržište rada.

U prosincu je porasla prosječna cijena sata, za 10 centi ili 0,4 posto, nakon što je u studenome pala za 0,1 posto. Tako je u prosincu rast satnice u odnosu na isti mjesec prošle godine iznosio 2,9 posto, nakon 2,5 posto u studenome.

Rast satnice od 2,9 posto na godišnjoj razini najveći je rast od lipnja 2009. godine.

To, zajedno s rastom cijena nafte, pokazuje da inflacija polagano jača, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Zahvaljujući tome, tečaj je dolara na valutnim tržištima ojačao nakon objave podataka s tržišta rada, dok su cijene dionica na Wall Streetu porasle.

(Hina)