NEW YORK, 7. siječnja 2017. (Hina) – Volkswagwen (VW) je nadomak još jednom dogovoru s američkim vlastima, koji će ga koštati više od 3 milijarde dolara, kako bi riješio građanske i kaznene istrage nakon skandala u vezi varanja na testovima emisije ispušnih plinova.

Tako će troškovi VW-a zbog tog skandala samo u SAD-u premašiti 20 milijardi dolara, jer je dosad ta njemačka kompanija pristala platiti 17,5 milijardi dolara kako bi se riješila tužbi američkih kupaca, saveznih i državnih vlasti te tamošnjih trgovaca.

VW je u rujnu 2015. godine priznao kako je u pogonske sustave nekih dizelskih modela vozila instalirao softver koji je prikazivao lažne vrijednosti ispušnih plinova. Motori su ispuštali i do 40 puta veće vrijednosti štetnih plinova od zakonski dopuštenih.

Skandalom je samo u SAD-u bilo obuhvaćeno 475.000 dizelskih vozila s dvolitrenim motorima, čijim je vlasnicima pokrivena šteta, a ponuđena im je i mogućnost da vozila vrate proizvođaču.

VW je priznao da je takve uređaje instalirao i u trolitrene motore, a takvih je VW-ovih vozila u SAD-u oko 80.000.

Taj je skandal snažno uzdrmao najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nanio štetu njegovom ugledu i natjerao dugogodišnjeg izvršnog direktora tvrtke Martina Winterkorna da podnese ostavku.

Ovaj dogovor je još jedan korak kojim njemački koncern želi skandal s varanjem na emisiji ispušnih plinova ostaviti iza sebe, no još mu u SAD-u prijete tužbe od strane investitora i pojedinih država.

I u mnogim drugim državama prijete mu znatne kazne.

(Hina)