SEOUL, 7. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Samsung Electronics izvijestio je da će njegova dobit u četvrtom lanjskom tromjesečju biti oko 50 posto veća nego u istom razdoblju prethodne godine, unatoč obustavi prodaje Galaxy Note 7 pametnog telefona.

Južnokorejski tehnološki div objavio je u petak procjenu da je u posljednjem lanjskom kvartalu ostvario dobit od 9.200 milijardi korejskih wona ili oko 7,8 milijardi dolara, što će biti najveća tromjesečna dobit te kompanije od 2013. godine.

I to unatoč propasti njegovog novog pametnog telefona Galaxy Note 7, kojega je Samsung u listopadu povukao s tržišta zbog izvješća o zapaljenjima baterija u tim uređajima.

Samsung je model Galaxy Note 7 predstavio na tržištu u kolovozu i taj je uređaj trebao biti glavni konkurent Appleovom iPhoneu u borbi za udjel na tržištu pametnih telefona. Kritike su bile povoljne, a Samsung je u početku imao problema s isporukama jer je potražnja bila velika.

No, nekoliko tjedana nakon što je Note 7 lansiran na tržište, na društvenim su se mrežama pojavile fotografije pougljenjenih uređaja. Kompanija je ponudila zamjenske uređaje, no i kod tih je uređaja bilo slučajeva zapaljenja baterija, pa je Note 7 sasvim povučen s tržišta.

Tada je Samsung procijenio da će zbog toga njegova dobit u četvrtom tromjesečju biti umanjena za 2.100 milijardi wona.

Međutim, zahvaljujući snažnim rezultatima u proizvodnji poluvodiča i zaslona, dobit kompanije znatno je veća nego što su analitičari očekivali.

“Vijesti o Samsungu posljednjih mjeseci uglavnom su se odnosile na zapaljenje baterija i slabost najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona. No, moramo imati na umu da to nije jedino područje Samsunga. Rast dobiti potaknula je snažna potražnja za memorijom i zaslonima, a to su vrlo profitabilna područja”, kaže Bryan Ma, tehnološki konzultant u tvrtki IDC.

(Hina)