NEW YORK, 7. siječnja 2017 (Hina/Reuters) – Cijena dionice Toyote pala je u petak više od 3 posto, nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump poručio preko Twittera da će japanska kompanija plaćati visoke carine na uvoz automobila proizvedenih u Meksiku.

“Toyota Motor kaže da će graditi novu tvornicu u Meksiku za proizvodnju Corolla automobila za SAD. Nema šanse! Gradite tvornicu u SAD-u ili platite velike carine”, poručio je Trump.

Novoizabrani predsjednik već je prije kritizirao američke kompanije zbog gradnje tvornica u zemljama s nižim troškovima proizvodnje, a ne u SAD-u.

Među ostalim, napao je i američke proizvođače automobila, uključujući Ford, koji je ovih dana odustao od izgradnje tvornice u Meksiku vrijedne 1,6 milijardi dolara.

Trenutačno nema carina na proizvode koji se iz Meksika izvoze u SAD jer su te države, zajedno s Kanadom, još prije 20 godina potpisale Nafta sporazum o slobodnoj trgovini.

Međutim, Trump je najavio ponovne pregovore o tom sporazumu i zaprijetio uvođenjem carina od 20, pa čak i 35 posto na uvoz nekih proizvoda iz Meksika.

I dok je dosad obično kritizirao američke kompanije, ovoga je puta Trump prvi puta prozvao stranu automobilsku kompaniju.

Američka podružnica Toyote poručila je nakon Trumpovog tweeta da se proizvodnja i razina zaposlenosti u njezinim tvornicama u SAD-u neće smanjiti zbog nove tvornice u Meksiku. Toyota u SAD-u ima 10 tvornica.

“Toyota je spremna surađivati s Trumpovom vladom u najboljem interesu potrošača i automobilske industrije”, navodi se u priopćenju tvrtke.

Japanski ministar trgovine Hiroshige Seko kazao je na konferenciji za medije u petak da nova američka vlada mora shvatiti da japanska automobilska industrija daje veliki doprinos američkom gospodarstvu.

Toyota već od prije ima tvornicu u meksičkom gradu Baji, a u studenome je počela proširivati kapacitete.

Osim Toyote, u Meksiku tvornice imaju i drugi veliki japanski proizvođači automobila, kao što su Nissan i Honda, a nakon Trumpova tweeta, cijene dionica svih tih kompanija oštro su pale. Ipak, u kasnijem trgovanju na burzama nadoknadile su te gubitke.

To nije prvi puta da Trump svojim porukama utječe na cijene dionica kompanija na burzama. Nedavno je cijena Boeinga oštro pala, kada je Trump kazao da će srezati troškove za izgradnju novog predsjedničkog zrakoplova Air Force One, kojega razvija Boeing.

Potom je ‘udario’ na Lockheed Martin poručivši da su troškovi te kompanije na izgradnju borbenog zrakoplova za američku vojsku izmaknuli kontroli, što je izazvalo pad cijene dionice Lockheeda.

(Hina)