NEW YORK, 7. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje nadi ulagača da će planovi novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa potaknuti gospodarstvo.

Dow Jones ojačao je 0,32 posto, na 19.963 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na rekordnih 2.276 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na rekordni 5.521 bod.

Osim što su S&P 500 i Nasdaq indeks skočili na rekordne razine, jučer je u jednom trenutku Dow Jones po prvi puta u povijesti dosegnuo 19.999 bodova, no kasnije je skliznuo na niže razine.

Tako je nastavljen uspon cijena dionica temeljen na optimizmu ulagača da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast gospodarstva.

“Uspon tržišta je razumljiv jer su ulagači optimistični u vezi gospodarskih poticaja koje je Trump obećao kada uđe u Bijelu kuću”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u tehnološkom sektoru, za 0,96 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o zapošljavanju u SAD-u, koji su nešto slabiji nego što su analitičari očekivali, ali pokazuju da je tržište rada i dalje u dobroj formi.

Uz to, idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi trebala pokazati da se situacija u korporativnoj Americi poboljšava.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kada su zarade bile pod pritiskom slabosti energetskog sektora zbog niskih cijena nafte.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 1 posto, dok je S&P 500 skočio 1,7, a Nasdaq indeks 2,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na rekordnih 7.210 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,12 posto, na 11.599 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 4.909 bodova.

(Hina)