Svi liječnici su složni: nema dokaza da se virus širi predmetima, čak i da poližete novi mobitel proizveden u Kini. Ali virus jest podsjetio u kojoj mjeri je svjetska razmjena osjetljiva tvorevina

“Poduzeća sad uče lekciju, koliko je doista lomljiv ovaj globalni proizvodni lanac”, kaže Gabriel Felbermayr iz Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela. Jer njega ovo širenje zaraze već podsjeća na lekciju koju je gospodarstvo naučilo nakon sloma Lehman Brothers godine 2008. Tek tada je mnogima postalo jasno u kojoj mjeri je svijet novca osjetljiv i to je dovelo i do konkretnih posljedica: mnoge tvrtke su drugačije organizirale svoje financije i postale su mnogo manje ovisne od bankarskih kredita, piše Deutsche Welle.

“Slično se može kristalizirati i ovom epidemijom koronavirusa”, kaže nam Felbermayr. Lekcija sada glasi: treba skratiti lanac opskrbe kako bi bio manje osjetljiv na moguće probleme. Drugim riječima: proizvodnja se mora početi vraćati u Europu.

Krikovi u pomoć

Predsjednik Europske gospodarske komore u Kini, Jörg Wuttke smatra kako su gospodarske posljedice koronavirusa “daleko ozbiljnije nego što većina ljudi misli”. “Meni stižu pozivi u pomoć sa svih strana”, kaže Wuttke u jednom intervjuu. “Za velike koncerne to još uvijek nije velik problem. Ali mnoge male i obiteljske tvrtke su već sad u golemim nevoljama”. Mnogi od onih koji su tamo proizvodili ili su radili za Kinu su već na rubu bankrota. Čitav niz njih već tjednima nisu ostvarili nikakav prihod, kaže Wuttke.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay