SEOUL, 7. travnja 2017. (Hina/agencije) – Samsung Electronics procjenjuje da će u prvom tromjesečju ove godine ostvariti najveći kvartalnu dobit u više od tri godine, unatoč fijasku s pametnim telefonom Galaxy Note 7 i optužbama protiv čelnika te južnokorejske kompanije za političku korupciju.

Poslovodstvo Samsunga procjenjuje da je operativna dobit od siječnja do kraja ožujka dosegnula 9.900 milijardi wona ili 8,8 milijardi dolara, više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Rast dobiti za 48 posto na godišnjoj razini ponajviše se zahvaljuje snažnoj prodaji memorijskih kartica.

Ukupni prihodi kompanije porasli su, procjenjuje se, u prvom kvartalu ove godine za 0,5 posto na godišnjoj razini, na 50.000 milijardi wona.

Najveća dobit na razini tromjesečja u posljednje gotovo četiri godine pokazuje da se kompanija brzo oporavlja od fijaska s pametnim telefonom Galaxy Note 7, koji je lani povučen s tržišta zbog samozapaljenja baterija.

Analitičari smatraju kako bi poslovni rezultati Samsunga u drugom tromjesečju mogli biti još i bolji nego u prvom zbog intenzivnog publiciteta koji prati novi pametni telefon Galaxy 8 i tehnologiju umjetne inteligencije, zvane Bixby, ugrađenu u njega.

Kompanija se, čini se, brzo oporavlja i od političkog skandala u kojem je čelnik Samsunga optužen za podmićivanje, zajedno s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye, koja je zbog toga nedavno opozvana.

(Hina)