Saborska zastupnica Sandra Benčić (zeleno-lijevi blok) bila je gošća današnjeg Novog dana.

Vladajući pričaju o 22 milijarde eura europskih sredstava koje su namijenjene Hrvatskoj. U tom kontekstu sredstva se spominju kao ‘zagarantirana’. Međutim, ta sredstva – iako jesu alocirana za Hrvatsku – nisu zagarantirana i naše povlačenje ovisi o puno toga. Saborska zastupnica Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka objasnila je točno što ta sredstva znače.

Svi rokovi probijeni

Da bi se sredstva povukla potrebno je prvo završiti Nacionalnu razvojnu strategiju koja je trebala biti finalizirana već u ožujku, ali zasad ne postoji čak ni njezin nacrt, kaže Benčić. Ona je važna jer definira naše ciljeve i prioritete u idućih 10 godina, tj. za vrijeme trajanja idućeg višegodišnjeg proračuna EU-a. Jako je važno sve ciljeve odrediti sada, jer je poslije jako teško mijenjati bilo što, ističe.

“Ne vjerujem argumentu premijera Plenkovića da je strategija završena, ali da se čekalo s njenom objavom kako se ona ne bi shvatila kao manipulacija u predizborno vrijeme, jer znamo kako se primjerice koristio Stožer”, oštra je Benčić. Dodaje kako je za izradu strategije angažirana Svjetska banka za iznos od 32,5 milijuna kuna:

“To je značajan novac, a teksta strategije još nemamo, svi rokovi su probijeni.” Ističe i kako su se za izradu strategije mogli angažirati naši, domaći stručnjaci – primjerice Institut za javne financije ili Ekonomski institut – jer većinu posla na kraju odrade domaći stručnjaci, a i tako bi se moglo raditi na jačanju lokalnih kapaciteta, smatra Benčić.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay