U najavama su mediji pisali da je vjerojatno riječ o “najviše moći i bogatstva” ikad okupljenog na istome mjestu u isto vrijeme.

David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja u Zastupničkom domu američkog Kongresa, demokrat s Rhode Islanda, rekao je u srijedu da postoje dostatni razlozi da se Facebook, Google i Amazon slome u manje kompanije.

Uzme li se u obzir da postoji velika vjerojatnost da na izborima u studenom demokrati sačuvaju Dom, a osvoje i Senat i Bijelu kuću, tada budućnost ovih tehnoloških giganata nije ružičasta.

U najavama su američki mediji pisali da je vjerojatno riječ o “najviše moći i bogatstva” ikad okupljenog na istome mjestu u isto vrijeme. Online. Ali, to je postalo novo normalno. Ove kompanije zajedno vrijede oko pet bilijuna (tisuća milijardi) dolara.

Oglašavanje

Ključno pitanje bila je razina do koje tri tehnološka diva kontroliraju tržište online oglašavanja. Podaci eMarketera, tvrtke za istraživanje tržišta, pokazuju da Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62% oglašavanja na internetu u SAD-u. Osim toga, pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i općenito zloporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Republikanci su također tvrdili da cenzuriraju njihove političke stavove.

The Wall Street ton pitanja karakterizira “neprijateljskim”. Što se dobro vidjelo u izjavi zastupnika Cicillinea kojom je otvorio saslušanje:

“Naši se osnivači nisu željeli klanjati kralju. Ni mi se nećemo klanjati pred carevima internetske ekonomije”. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay