AMSTERDAM, 11. travnja 2017. (Hina/agencije) – Naftni div Shell po prvi je puta priznao da je surađivao s osobom osuđenom za pranje novca prilikom pregovora za pristup velikom naftnom polju u Nigeriji.

Priznanje je uslijedilo nakon objave elektronske pošte koja pokazuje da je Shell pregovarao s Danom Eteteom, koji je kasnije osuđen zbog pranja novca u drugom slučaju.

Shell i talijanska naftna kompanija ENI platile su 1,3 milijarde dolara nigerijskoj vladi za pristup naftnom polju. Istražitelji tvrde da je 1,1 milijarda dolara proslijeđena tvrtki pod kontrolom Etetea.

Shell i ENI sklopile su dogovor s nigerijskom vladom oko prava na eksploataciju naftnog bloka OPL 245, koji se nalazi na obali delte Nigera.

Prema navodima istražitelja, vlada je proslijedila 1,1 milijardu dolara kompaniji zvanoj Malabu, koju je kontrolirao Etete, a koja je imala vlasništvo nad naftnim blokom.

U dokumentima talijanskog tužiteljstva stoji kako je 466 milijuna dolara od tog iznosa ‘oprano’ preko mjenjačnica i proslijeđeno predsjedniku Nigerije Goodlucku Jonathanu i članovima njegove vlade.

Prilikom prijašnjih ispitivanja, iz Shella su tvrdili kako su jedino uplatili novac nigerijskoj vladi, koja je uzela dio novca kako bi podmirila dugogodišnji pravni spor koji je bjesnio nad vlasništvom oko bloka OPL 245.

No, glasnogovornik je sada izjavio kako se Shell povezao s Eteteom i tvrtkom Malabu i prije potpisivanja sporazuma.

“Tijekom nekoliko godina Shell je u više navrata pokušao ustanoviti i razumjeti potpunu vlasničku strukturu Malabua, uključujući i točnu ulogu Etetea u njoj”, kazao je glasnogovornik.

“Nakon nekog vremena nam je postalo jasno da je Etete povezan s Malabuom i kako je jedini način za rješavanje zastoja u pregovaračkom procesu bilo povezivanje s Eteteom i tvrtkom Malabu, sviđalo se to nama ili ne. To je bilo usklađeno sa stajalištem nigerijske vlade”, naglašava.

“Iz kompleksnih pregovora koji su uslijedili i u koji je bilo uključeno više strana, znali smo da će nigerijska vlada kompenzirati tvrtki Malabu njena potraživanja oko naftnog bloka, a zbog postizanja konačnog dogovora. Vjerovali  smo kako sporazum s nigerijskom vladom predstavlja u potpunosti legalnu transakciju”, dodaje glasnogovornik Shella.

No, promjene su nastupile kada su nevladina organizacija Global Witness i mreža novinara i istražitelja Finance Uncovered objavile elektronsku poštu koja pokazuje kako su predstavnici Shella pregovarali s Eteteom godinu dana prije nego što je sporazum sklopljen.

Rachel Owens iz Global Witnessa kaže: “Shell je uvijek tvrdio da su samo platili nigerijski vladu. Danas je Shell promijenio ton”.

(Hina)