Iskra brodogradilište Šibenik isporučilo je za norveškog naručitelja novi visoko sofisticirani višenamjenskih radni brod koji se može koristiti kao ribarski ili radni servisni brod u marikulturi. Iz Iskra brodogradilište Šibenik naglašavaju da su na ovaj način još jednom na zahtjevnom inozemnom tržištu potvrdili svoju tehnološku i stručnu kompetentnost u gradnji suvremenih namjenskih brodova od aluminija opremljenih naprednim tehnologijama i ekološki podobnim pogonima.

“Gradnja ovog broda za nas je poslovno izuzetno važna jer smo njegovim porinućem i isporukom potvrdili da smo sposobni graditi kompleksnije i tehnološki naprednije brodove. Naš se proizvodni program širi te postajemo konkurentniji te se dokazujemo ko uspješno i kvalitetno brodogradilište koje je u stanju pratiti globalni napredak tehnologije. Sada u proizvodnom programu imamo šest različitih modela ribarskih, radnih i višenamjenskih brodova među kojima su i brodovi s električnim odnosno hibridnim pogonom. Isto tako jačamo svoju poziciju na međunarodnom tržištu kao brodogradilište specijalizirano za gradnju brodova od aluminija”, kaže Roko Vuletić, direktor u Iskra brodogradilištu Šibenik.

Posredstvo CroNoMara

Novi tip broda Iskra brodogradilište Šibenik za norveške klijente gradi posredstvom CroNoMar-a, tvrtke koja je 2009. godine osnovana u Šibeniku s ciljem identificiranja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz zajedničke projekte s norveškim i hrvatskim partnerima. ISKRA brodogradilište Šibenik nastavilo je višegodišnju uspješnu suradnju s norveškim partnerima započetu 2010. godine.

Promicanje zajedničkih projekata norveških i hrvatskih partnera u maritimnom sektoru i mogućnost razvoja novih proizvoda, usluga i poslovnih modela jedna je od osnovnih CroNoMar-ovih poslovnih aktivnosti. Do sada je posredstvom CroNoMara u Šibeniku izgrađeno 107 brodova. Iskra brodogradilište Šibenik trenutno gradi još 10 novih brodova različitog tipa.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay