Nedavno objavljeni rezultati novoga pokusnog projekta europskog istraživanja o zapošljivosti diplomaca prilično su porazni za hrvatske studente. Nezaposlenost mladih najveća je u Grčkoj, gotovo četrdeset posto, i Hrvatskoj, vrlo blizu 24 posto, a najniža je u Njemačkoj, samo šest posto

Utjecaj na zapošljavanje

Između ostalog, istraživanje je pokazalo kako na zaposlenje u struci nakon završenog studija najviše utječu tržište rada pojedine zemlje, studiranje STEM-a, poticajno okružje tijekom studiranja te visokoobrazovani roditelji. Istraživanje pokazuje i da pet godina nakon završetka studija četiri od pet diplomiranih studenata u svakoj od zemalja posjeduje ugovor na neodređeno, a plaća se znatno razlikuje od države do države, pa tako studenti u Njemačkoj i Norveškoj zarađuju dvostruko više od onih u Hrvatskoj i Grčkoj.

Rezultati kažu i da diplomirani studenti zaposleni izvan države u kojoj su stekli diplomu zarađuju oko 30 posto više od onih koji su ostali u državi, čak i na niže rangiranim poslovima, a ističu se diplomirani studenti iz Grčke, koji zarađuju u prosjeku 2000 eura više od onih koji ostanu u državi, dok oni iz Norveške u inozemstvu zarađuju manje nego u vlastitoj državi. Rezultati toga pokusnog istraživanja omogućit će uvid u problematiku prelaska diplomaca na tržište rada u svrhu daljnjih, obuhvatnih istraživanja i poboljšanja obrazovanja i osposobljavanja u Europi.