U Europskoj uniji iz dana uz dan množe se ideje o raznim novim oblicima državne potpore ekonomiji u krizi uzorkovanoj COVID-19 pandemijom. Jedna od novih ideja su udjeli države u malim firmama. Do ove krize u ekonomskoj teoriji prevladavalo je mišljenje kako bi država trebala spašavati one koji su toliko veliki da bi njihova propast mogla značiti ozbiljni sistemski rizik na nacionalnoj ili internacionalnoj razini. Od tuda kovanica Too Big to Fail (prevelik da propadne).

No, s obzirom da se europski donosioci odluka sve više boje moguće kaskade bankrota upravo malih i srednjih poduzeća, ideja o javnim udjelima u srednjim i malim kompanijama sve više jača među dužnosnicima, ali i ekonomistima.

O toj ideji već se raspravljalo u Europskoj komisiji, u Francuskoj upravo preispituju tu opciju, kao i u Njemačkoj. U ovoj krizi postaje jasno da mnogim malim i srednjim tvrtkama neće biti dovoljno osigurati jeftine zajmove zbog ionako visoke razine zaduženosti.

Velikom broju europskih malih i srednjih kompanija treba kapitalno jačanje. S obzirom da male i srednje kompanije zapošljavaju najviše ljudi, u više europskih zemalja razmišljaju o novom obliku intervencije tj. kapitalnoj pomoći manjim kompanijama uz stjecanje vlasničkog udjela.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay