Dubrovački ugostitelji koji koriste javne površine mogli bi ove zime ponovno biti oslobođeni plaćanja polovice zakupnine za svoje stolove i stolce iako je aktualna turistička sezona znatno bolja nego lanjska.

O tome bi danas trebali raspravljati gradski vijećnici na čijem su dnevnom redu mjere pomoći gospodarstvenicima, odnosno “popust” na ugovorne iznose zakupnine za korištenje javnih površina koja bi u razdoblju od od 1. studenoga do 1. ožujka morala ostati umanjena za 50 posto. Izvjesno je kako će visina umanjenja toga prihoda dubrovačke “blagajne” izazvati raspravu, napose nakon što su neki od ugostitelja ovoga ljeta uveli “minimum spent”, odnosno troškovni cenzus za sjedenje za stolovima koji su na javnim površinama, što su Dubrovčani s ogorčenjem komentirali kao “stol-fašizam”.

– Ciljane i planske aktivnosti, kao i povoljna epidemiološka situacija, omogućili su turističke aktivnosti te su i u drugom dijelu sezone ostvareni kvalitetni rezultati, no cilj je produljenje sezone ako epidemiološka situacija dopusti, a kako bi se dubrovačko gospodarstvo uistinu oporavilo – obrazlažu predlagači spomenute točke dnevnog reda, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se rasprava povesti o tome trebaju li krizom pogođeni građani posredstvom proračuna i dalje pomagati ugostitelje koji zaradu ostvaruju na javnim površinama, no ne omogućuju jednak pristup svim gostima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay