Davnih 80-tih  pravokutni papirići bili vrlo čest način isplate. Pregazilo ih je 21. stoljeće, fintech tehnologija i internet bankarstvo. Praksa ispunjavanja čekova je nestala. Ali ne svugdje. Na zapadnom kontinentu, u SAD-u i Kanadi praksa ispunjavanja čekova još uvijek postoji

Dogodi se danas da vam poštom  od dalekog rođaka sa Zapada stigne ček ili da studenti koji rade u Americi isplatu dobiju u formi čeka. I onda su u Hrvatskoj suoče sa šokom i nevjericom. Čekovi se u poslovnicama banaka koje posluju u Hrvatskoj, više ne unovčuju. Iako su banke tu odluku donijele prije više od godinu dana, puno građana za to još uvijek ne zna pa se zna desiti da ih u poslovnici oblije ‘hladan znoj’.

Kako objašnjavaju u Hrvatskoj udruzi banaka, banke su tijekom godina smanjivale obujam otkupa čekova, a većina ih je zbog  kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa te mnogobrojnih rizika i pokušaja prijevara donijelo poslovne odluke o prestanku poslovanja s čekovima. – Stoga su banke obavijestile svoje klijente o mogućnosti obavještavanja inozemnog izdavatelja, da umjesto putem čeka, plaćanja obavlja kreditnim transferom putem transakcijskog računa. Dakle, umjesto čekom, dužnik ima mogućnost obavljati plaćanje na transakcijski račun otvoren u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi, a u vezi s takvim načinom naplate primatelj se mora direktno dogovoriti s dužnikom (inozemnim izdavateljem). – objašnjavaju u HUB-u.

No dobra vijest je da u Hrvatskoj još uvijek jedna banka zaprima čekove inozemnih izdavatelja, a to je Hrvatska poštanska banka.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr