MOSKVA, 24. svibnja 2017. (Hina) – Ruska banka Sberbank izvijestila je u srijedu o skoku neto dobiti u prvom tromjesečju, uz više kamatne prihode i znatno manje rezervacije za gubitke po kreditima na godišnjoj razini, ali i veći udio restrukturiranih kredita u odnosu na prethodno tromjesečje.

Banka je prema međunarodnim računovodstvenim standardima zaključila prvo ovogodišnje tromjesečje s neto dobiti od 166,6 milijardi rubalja, što je 42 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni prihodi poskočili su na godišnjoj razini 12 posto, na 422,5 milijardi rubalja.

Pritom su neto kamatni prihodi uvećani 3,4 posto, na 336,6 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 4,1 posto, na 80,4 milijarde rubalja.

Neto troškovi rezervacija za gubitke po kreditima iznosili su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 67,4 milijarde rubalja i smanjeni su za petinu u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na tromjesečnoj su razini pak poskočili gotovo 12 posto.

Restrukturirani krediti uvećani su u odnosu na kraj prošle godine za 1,8 posto, na 1.230 milijardi rubalja. Njihov je udio u bruto kreditima uvećan za 0,3 postotna boda u odnosu na kraj 2016. godine i iznosio je na kraju ožujka 6,8 posto, “najvećim dijelom zbog restrukturiranja kredita međunarodnom maloprodajnom lancu u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru”.

Sberbank inače spada među najveće zajmodavce Agrokora i njegova izloženost posrnulom hrvatskom prehrambenom koncernu iznosi nekih 1,1 milijardu eura.

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju ruske banke iznosio je u prvom tromjesečju 4,7 posto i također je uvećan za 0,3 postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca, što u banci objašnjavaju “kombinacijom smanjenog kreditnog portfelja i blagog povećanja nenaplativih kredita”.

(Hina)