ABU DABI, 25. svibnja 2017. (Hina/AFP) – U sektoru obnovljivih izvora u 2016. je bilo 9,8 milijuna zaposlenih u cijelom svijetu, gotovo dvostruko više nego u 2012. godini, priopćila je u srijedu Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

U godišnjem pregledu te agencije navodi se da je taj sektor prije pet godina zapošljavao pet milijuna ljudi.

“Pad troškova i poticajna politika stalno povećavaju ulaganja i zapošljavanje u tom sektoru širom svijeta, od prve godišnje procjene IRENA-e u 2012. godini, kada je malo više od pet milijuna ljudi radilo u sektoru”, naveo je direktor te agencije Adnan Z. Amin.

“U posljednje četiri godine broj se radnih mjesta u sektoru solarne energije i vjetroelektrana više nego udvostručio”, stoji u godišnjem pregledu. Također se navodi da je broj zaposlenih, ako se izuzmu “velike hidroelektrane, dosegao 8,3 milijuna”.

No, ako se uključe veliki hidroenergetski projekti, ukupan broj globalnih radnih mjesta u obnovljivim izvorima povećan je na 9,8 milijuna. Prema IRENA-i, najveći se broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora bilježi u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Indiji, Japanu i SAD-u.

Prošle je godine u ovom sektoru samo u Kini radilo 3,46 milijuna ljudi, što je porast za 3,4 posto.

Također se bilježi da je 62 posto zaposlenika radilo u Aziji, gdje raste broj projekta obnovljivih izvora energije, posebice u Maleziji i Tajlandu. Tajland je, primjerice, postao vodeći u svijetu u proizvodnji solarnih fotonaponskih sustava.

“Očekujemo da bi broj zaposlenih u tom sektoru mogao porasti na 24 milijuna do 2030. godine, što bi nadoknadilo gubitke radnih mjesta u sektoru proizvodnje fosilnih goriva. Tako bi taj sektor mogao postati glavni ekonomski pokretač diljem svijeta”, zaključio je Amin.

(Hina)