PARIZ, 25. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Reforme sustava socijalne skrbi koje bi uključile uvođenje temeljnog dohotka zaslužuju temeljito razmatranje ali bi njihova efikasnost u suzbijanju siromaštva zahtijevala uvođenje novog poreza, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Temeljni dohodak ponovo se našao u fokusu interesa nakon potresa na tržištu rada koje je, između ostalog, prouzročila i učestala upotreba robota u proizvodnji. Tako je Finska već pokrenula odgovarajući pilot projekt a talijanska oporbena stranka Pet zvjezdica najavljuje uvođenje “građanske plaće” ako dođe na vlast.

U slučaju da se ukinu postojeći sustavi socijalne skrbi a novac se preusmjeri u isplatu bezuvjetnog paušalnog dohotka svim radno sposobnim građanima, njegov će iznos biti manji od socijalnih naknada koje trenutno dobiva većina primatelja, upozorava OECD u istraživanju objavljenom u srijedu.

“Zato bi isplata socijalno i politički relevantnog iznosa temeljnog dohotka vjerojatno zahtijevala dodatne rashode u sektoru socijalne skrbi a time i više porezne prihode”, poručuju iz OECD-a.

U bilješci sa skiciranim simuliranim scenarijima za pojedine zemlje u OECD-u su zaključili da bi stope siromaštva u Finskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji porasle dok bi u Italiji ostale nepromijenjene.

U Francuskoj te u nešto manjoj mjeri u Finskoj i Velikoj Britaniji kućanstva sa srednjim dohotkom bila bi na dobitku jer trenutno ne ispunjavaju uvjete za naknade bazirane na kvalificiranoj razini primanja.

Nijedna zemlja nije zasada provela tako radikalnu reformu sustava socijalne skrbi ali se o pojmu koji ima pristaše širom političkog spektra vodi žestoka rasprava.

Finski projekt trebao bi pokazati može li bezuvjetni temeljni dohodak predstavljati osnovu za prihvatljivi novi ekonomski model.

Građani Švicarske odbacili su tu zamisao na prošlogodišnjem referendumu. Temeljni je dohodak zagovarao i kandidat socijalista na nedavnim predsjedničkim izborima u Francuskoj Benoit Hamon, tvrdeći da bi se financirao porezom na robote koji zamjenjuju ljude.

(Hina)