Smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam za sada nije tema u sklopu priprema novog kruga porezne reforme za 2019., ali će se o tome i dalje promišljati, izjavio je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak na skupu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), poručujući da se u pripremama ide u smjeru jednostavnosti poreznog sustava i rasterećenja.

»Budite strpljivi, detalje novog kruga porezne reforme u kojoj će biti i poreznih rasterećenja objavit ćemo uskoro, kako sam i prije najavio, tijekom srpnja, kada će i na javnu raspravu«, kazao je Marić, napominjući da novi krug porezne reforme neće zahvatiti 16 zakona kao zadnjih krug 2016. nego će ih biti manje.

Marić je s glavnim direktorom HUP-a Davorom Majetićem, predsjednikom Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljkom Ostojićem, konzultantom iz HD Consultinga Brankom Bogunovićem te profesorom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Borisom Cotom sudjelovao na okruglom stolu »Kako poreznom reformom potaknuti investicije?«.

Iako turizam nije bio glavna tema tog skupa, ipak su se sudionici dotakli tog sektora, za kojeg je i ministar financija rekao da je jedan od najvažnijih u Hrvatskoj zbog prihoda, zapošljavanja i investicija, ali unatoč traženjima iz sektora da se stopa PDV za cijeli turizam smanji na 10 posto, sa sadašnjih 13 posto za smještaj i 25 posto na ugostiteljstvo, toga vjerojatno neće biti.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock