Po ocjeni Svjetske trgovinske organizacije (WTO), globalni rast je ugrožen jer gospodarske velesile uzvraćaju jedne drugima trgovinskim sankcijama, a ako taj sukob eskalira, rast globalnog gospodarstva mogao bi, procjenjuju analitičari, biti smanjen za 0,4 posto.

U svojoj umjerenoj procjeni bujajućeg carinskog rata između SAD-a, EU i Kine, WTO ističe da je globalni sustav dogovorenih trgovinskih pravila ‘potencijalno u velikom riziku’. Upozorili su i da je gospodarski rast ‘u opasnosti’ te zatražili ‘de-eskalaciju’.

Prijetnja od carinskog rata potaknuta je bila potezom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je uveo carine na željezo i aluminij uvezen iz EU i Kine. Trump je rekao da tako djeluje kako bi zaštitio američke poslove i da je globalna slobodna trgovina bila ‘vrlo, vrlo loša’ za SAD. Kina i EU zaprijetile su uvođenjem uvoznim carinama na američke automobile i poljoprivredne proizvode u ukupnom iznosu od više stotina milijardi funti. Ekonomisti upozoravaju da su prethodni trgovinski ratovi – primjerice onaj za vrijeme recesije 1930. godine – pogoršali gospodarske probleme i doveli do porasta cijena i gubitka radnih mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock