Američki je dolar svjetska ‘sigurna luka‘ još od Drugog svjetskog rata te ima veliku ulogu u svjetskoj trgovini, ali zemlje diljem svijeta sada se okreću kineskom juanu kao rezervnoj valuti za trgovinu, budući da su sankcije protiv Rusije i Kine izazvale zabrinutost pojedinih čelnika oko prevelike moći Washingtona.

Čak je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, veliki američki saveznik, upozorio na ‘ekstrateritorijalnost američkog dolara‘, sugerirajući u intervjuu za Politico prošlog mjeseca da bi Europa trebala smanjiti svoju ovisnost o američkoj valuti.

Sve to dalo je priliku kineskom juanu da se suprotstavi dominaciji dolara pa je njegova upotreba pretekla upotrebu dolara u kineskim prekograničnim transakcijama po prvi put u ožujku, pokazuje istraživačko izvješće Bloomberg Intelligencea. Potvrdila je to i američka ministrica financija Janet Yellen.

Prva je tu svakako Rusija koja prednjači u korištenju kineskog juana za svoje transakcije s obzirom na opsežne sankcije zapada nakon početka invazije na Ukrajinu. 

Ruskim stopama ide i Brazil čiji je predsjednik, Luiz Inacio Lula da Silva, glavni zagovaratelj uspostave alternativnih valuta poravnanja trgovine te je otišao tako daleko da je pozvao zemlje BRICS-a da se u potpunosti odmaknu od dolara.  

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay