LONDON, 3. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, poduprte slabijim dolarom koji je neutralizirao podatak o nepromijenjenoj ruskoj proizvodnji u veljači.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,15 dolara po barelu. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,28 dolara. Većih promjena u cijeni danas nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 52,64 dolara. Jučer je završila trgovanje u minusu 1,22 dolara.

Tržišta je jučer pritisnuo podatak da je ruska proizvodnja u veljači bila na razini prethodnog mjeseca i iznosila je 11,11 milijuna barela dnevno. To znači da je Rusija smanjila proizvodnju za samo 100 tisuća barela dnevno, što je trećina dogovorene kvote. Preostaju im još četiri mjeseca za dosezanje zacrtanog smanjenja.

Danas je cijene nafte stabilizirao dolar, koji je u očekivanju važnog govora američke guvernerke Janet Yellen kliznuo s najviše razine u sedam tjedana. U takvim uvjetima jača kupovna moć imatelja ostalih valuta a time i potražnja za naftom čije su cijene izražene u dolarima.

“Cijene se kreću u uskom rasponu pa ne čudi val kupovina nakon velike rasprodaje a potporu, naravno, pruža i blago slabiji dolar”, tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Rast je pak zakočio podatak o skoku zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu na rekordnih 520,2 milijuna barela, što znači da američka proizvodnja i dalje ostaje uteg za naftna tržišta.

Unatoč rastu američke proizvodnje i stagnaciji u Rusiji Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) već je postigao visoki stupanj usklađenosti sa sporazumom grupe. Iako je sporazumom dogovoreno razdoblje rezova u trajanju šest mjeseci, OPEC je tako visoku usklađenost postigao u drugom mjesecu smanjenja, u veljači, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 53,69 dolara, što znači da je pala 42 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)