ZAGREB, 5. ožujka 2017. (Hina) – Premda bi američka središnja banka već ovoga mjeseca mogla povećati kamate, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači vjeruju da je gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje cijene novca.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,9 posto, na 21.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.383 boda, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.870 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi svi najvažniji indeksi dosegnuli su polovicom prošloga tjedna nove rekordne razine jer je američki predsjednik Donald Trump u govoru u Kongresu ponovio da će uvesti porezne olakšice srednjem sloju, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara.

To su, doduše, Trumpova obećanja koje je i prije navodio i koja su podržavala rast cijena dionica, no značajnije je, kažu analitičari, što je Trumpov govor bio odmjeren.

Mnoge je ulagače, naime, dosad zabrinjavao Trumpov oštar ton, pa su se plašili da neće uspjeti progurati svoje prijedloge u Kongresu, koji nije sklon povećanju proračunskog deficita.

“Ulagači su se plašili da će Trump izletjeti iz tračnica, no nakon ovog govora svi su otišli dobro raspoloženi. Vjerujem da ulagači sada znaju u kojem se smjeru ide”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

No, u drugom dijelu tjedna ulagači su bili oprezniji, pa su indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su mnogi dužnosnici Feda, među kojima i predsjednica Janet Yellen, signalizirali da je povećanje kamata moguće već ovoga mjeseca jer se rast gospodarstva ubrzava, dok inflacija jača.

Zbog toga sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 85 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u ožujku, dok su još početkom tjedna za to davali samo 30 posto šansi.

Povećanje kamata već u ožujku bilo bi ranije nego što su mnogi ulagači očekivali i to bi poskupilo posuđivanje novca za kupnju dionica. No, to bi također signaliziralo da su monetarne vlasti uvjerene da je gospodarstvo u dobrom stanju.

“Dionice mogu podnijeti povećanje kamata u ovim uvjetima kada se očekuje snažniji rast gospodarstva”, kaže Brian Jacobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 7.374 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,9 posto, na 12.027 bodova, a pariški CAC 3,1 posto, na 4.995 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,0 posto, na 19.469 bodova.

(Hina)