MANNHEIM, 14. veljače 2017. (Hina) – Povjerenje ulagača u Njemačkoj osjetno je poljuljano u veljači, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje utjecajnog ekonomskog instituta, odražavajući razočaranje slabijim ekonomskim podacima ali i zabrinutost zbog političkih rizika.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za predstojećih šest mjeseci kliznuo je u veljači za 6,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 10,4 boda, objavio je institut ZEW.

“Oslabljena očekivanja vjerojatno su reakcija na nepovoljne nove brojke o industrijskoj proizvodnji, maloprodaji i izvozu”, konstatira čelnik instituta Achim Wambach.

Industrijska je proizvodnja u prosincu pala na mjesečnoj razini tri posto, najsnažnije u gotovo osam godina, a neočekivano se – s obzirom na sezonu božićne kupnje – smanjio i promet u maloprodaji. Razočarao je i izvoz, koji je na mjesečnoj razini potonuo čak 3,3 posto, najsnažnije u gotovo godinu i pol dana.

“Dodatni je uteg i postojeća politička neizvjesnost u vezi Brexita, buduće američke ekonomske politike i brojnih izbora koji predstoje u Europi”, napominje čelnik instituta ZEW.

Indeks koji mjeri očekivanja ulagača za eurozonu u stopu prati onaj za Njemačku, kliznuvši za 6,1 bod, na 17,1 bod.

Ulagači se pak razilaze u ocjeni aktualnog stanja u eurozoni i njezinom najvećem gospodarstvu u odnosu na prvi ovogodišnji mjesec.

Tako je indeks za Njemačku blago oslabio u veljači, za 0,9 boda u odnosu na siječanj, kliznuvši na 76,4 boda.

Stanje u eurozoni ocijenjeno je pak boljim nego u siječnju, pa je odgovarajući indeks porastao za 3,2 boda, na 2,8 bodova, čime je nakon pet i pol godina ponovo zakoračio u pozitivan teritorij.

(Hina)