Procjene su da će potražnja za litijem u sljedećih desetak godina porasti osam puta, prije svega zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijske baterije.

Pet tvrtki, iza kojih stoji slovenski poduzetnik Andrej Rautner, uložile su milijune maraka u osnivanje kompanije za rudarstvo Rudnik litija u Laktašima, koja će se baviti istraživanjem i eksploatacijom rude litij na istoku Republike Srpske, doznaje portal Capital.ba.

Rautner je za Capital potvrdio da će preko nove kompanije tražiti koncesiju za istraživanje vrlo traženog metala koji se koristi u proizvodnji baterija.

“Pokušat ćemo se baviti rudarstvom ako dobijemo koncesiju. Još je sve u začetku, kompanija postoji tek mjesec dana. Istraživanja bi bila na graničnom područje između Republike Srpske i Srbije”, rekao je Rautner. On nije točno naveo lokacije za istraživanje, ali je poznato da su na području Jadra, u blizini granice Srbije i BiH, otkrivene zalihe litija značajne i u svjetskim razmjerima.

Osim Podrinja, nalazišta tog najlakšeg od svih poznatih metala, postoje i na području Ugljevika, Domaljevca, Šamca, te u regiji srednje Bosne.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay