Val novih ulagača rezultirao je i vrlo solidnim rastom cijena kineskih dionica, pa je indeks burze u Shenzenu ojačao 38,7 posto.

Kineski mali ulagači opet su otkrili dionice, ako je suditi po podacima o lanjskom skoku broja novih brokerskih računa, a za povratak na burzu motivirala ih je pandemija koronavirusa.

Kako piše CNBC pozivajući se na podatke kineskog depozitorija, u prosincu se na kinesko dioničko tržište slilo 1,62 milijuna novih malih ulagača, dvostruko više nego prije godinu dana. Taj depozitorij nadležan je za burze u Šangaju i Shenzenu.

Trgovanje iz udobnosti doma

Tijekom cijele 2020. broj novih ulagača narastao je za 18 milijuna te ih je krajem godine bilo 177,77 milijuna, pokazuju službeni podaci. Drugim riječima, svakog mjeseca otvoreno je 1,5 milijuna novih računa u depozitoriju na kojima se čuvaju vrijednosnice.

Skok interesa za trgovanje dionicama među Kinezima poklapa se sa sličnom pojavom u ostatku svijeta kada su se mnogi okrenuli burzi dok su bili „zaključani“ u domovima u vrijeme zatvaranja gospodarstva radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay