90 posto povećanja od početnog troška zaduživanja banke bi prema tom prijedlogu trebale vratiti dužnicima unatrag sve do 2004. godine

Prema pisanju Financial Timesa danas bi slovenski parlament trebao raspravljati o prijedlogu zakona prema kojem bi slovenske banke dužnicima koji su dizali kredite švicarskim francima trebali vrati stotine milijuna eura. Slovensko rješenje je specifično jer ne samo što nije prepustilo konačno rješenje ishodima pojedinačnih i(ili) kolektivnih tužbi protiv banaka nego i po tome što je predvidjelo da slovenske banke moraju redefinirati uvjete otplate zajmova u švicarskim francima tako što će dužnici trpjeti najviše 10-postotno povećanje troškova otplate zbog promjene tečaja. Dakle, 90 posto povećanja od početnog troška zaduživanja banke bi prema tom prijedlogu trebale vratiti dužnicima unatrag sve do 2004. godine.

Slovenske banke reagirale su na prijedlog zakonskog rješenja dramatičnim apelom slovenskoj vladi i europskim institucijama u kojem se pozivaju na temeljne europske principe prema kojima „legalni valjani ugovori ne mogu biti subjekt legislativnih intervencija“. Vrlo sličan stav zauzela je i Banka Slovenije koja je upozorila kako retroaktivna primjena zakonskih rješenja na stare pravovaljane ugovore nije prihvatljiva jer nije u skladu niti sa slovenskim niti europskim zakonima.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay