MILANO, 16. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Najveći talijanski osiguravatelj Generali izvijestio je u četvrtak da su mu dobit u prošloj godini poduprli smanjeni troškovi i bolji rezultati na svim tržištima, izdvajajući među otegotnim faktorima nepovoljno makroekonomsko okruženje i niske kamatne stope.

Tvrtka je u 2016. ostvarila 4,83 milijarde eura operativne dobiti, što je od 0,9 posto više no što su zabilježili u godini ranije i najviše otkada su osnovani. Kao oslonce izdvajaju dobre rezultate u segmentima životnog i neživotnog osiguranja.

Tako su unatoč nepovoljnom makroekonomskom okruženju i niskim kamatnim stopama uspjeli ostvariti dobar rezultat, u čemu su im uvelike pomogli smanjeni troškovi, napominju.

“Zahvaljujući pojačanom fokusu na efikasnost poslovanja prvi smo puta smanjili troškove te ćemo godinu dana prije roka ostvariti uštedu na razvijenim tržištima planiranu za 2019. godinu”, ističe u priopćenju izvršni direktor grupe Generali Philippe Donnet.

Neto dobit uvećana je 2,5 posto i dosegnula je najvišu razinu u devet godina od 2,1 milijardu eura,

Bruto zaračunate premije smanjene su 3,9 posto, na 74,2 milijarde eura, pritisnute 7,3-postotnim padom u segmentu životnog osiguranja. U segmentu neživotnog osiguranja uvećane su 2,1 posto.

Generali posluje u više od 60 zemalja, uključujući Hrvatsku. Reuters podsjeća da žele smanjiti bilancu koja premašuje 500 milijardi eura i u sklopu tih nastojanja planiraju prodati ogranke u 13 zemalja kako bi prikupili milijardu eura.

“Iskazano je veliko zanimanje za te ogranke”, kazao je Donnet novinarima.

Dodao je i da Generaliju ne prijeti preuzimanje ni izvana ni iz matične Italije.

Početkom godine mediji su izvijestili da je talijanska banka Intesa Sanpaoli zainteresirana za preuzimanje Generalija. Krajem veljače Intesa je objavila da odustaje od tog povezivanja, tvrdeći da njezinim dioničarima ne bi donijelo dodanu vrijednost.

Vlada u Rimu smatra Generali strateškom imovinom jer u portfelju ima značajan iznos talijanskih državnih obveznica.

(Hina)