BERN, 16. ožujka 2017. (Hina/dpa) – Švicarska središnja banka (SNB) u četvrtak je na redovnoj sjednici produljila mjere ekspanzivne monetarne politike, ponovivši da je franak i dalje znatno precijenjen i da će po potrebi i dalje intervenirati na valutnim tržištima. 

Kamatna stopa na depozite po viđenju kod SNB-a zadržana je na minus 0,75 posto, a potvrđen je i ciljani raspon za tromjesečni libor između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, stoji u priopćenju SNB-a.

Iz banke su također ponovili da je švicarski franak i dalje značajno precijenjen, obećavši da će po potrebi ostati aktivni na valutnim tržištima i istodobno pozorno pratiti opća valutna kretanja.

Negativna kamatna stopa i spremnost SNB-a na intervencije na tržištima valuta imaju za cilj smanjiti privlačnost ulaganja u švicarski franak i time ublažiti pritiske na valutu, navodi se dalje u priopćenju.

U SNB-u su također blago podigli procjenu inflacije za ovu godinu, potvrdivši suzdržani optimizam u pogledu rasta gospodarstva. U 2017. godini tako očekuju inflaciju od 0,3 posto, umjesto 0,1 posto projiciranih u prethodnom kvartalu. U idućoj godini trebala bi neznatno ubrzati, na 0,4 posto, čime su blago snizili procjenu iz prethodnog tromjesečja. U 2019. trebala bi se gotovo utrostručiti, na 1,1 posto.

Iz SNB-a upozoravaju da su oprezno optimistični u pogledu izgleda za švicarsko gospodarstvo, potvrdivši procjenu ovogodišnjeg rasta od 1,5 posto.

(Hina)