OPATIJA, 16. ožujka 2017. (Hina) – Jedna od najvećih zdravstveno-turističkih konferencija – “International Medical Travel Journal Summit” održat će se od 24. do 27. travnja u Opatiji, a okupit će oko 350 zdravstvenih i turističkih stručnjaka iz 45 zemalja, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Nakon konferencija u Dubaiju, Londonu i Madridu, organizator 4. konferencije, tvrtka “Intuition Communication” iz Velike Britanije ponudila je Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera da bude suorganizator i da konferencija bude u Opatiji, rekao je predsjednik toga klastera Vladimir Mozetič.

To svrstava Opatiju u vrh svjetskih zdravstveno-turističkih destinacija, istaknuo je, dodajući kako će se tijekom konferencije promicati hrvatska i kvarnerska odredišta kao odredišta zdravlja.

Kao glavne teme konferencije, Mozetič je naveo međusobnu povezanost zdravstvenih subjekata, nove trendove te klasterizaciju i promidžbu zdravstvenog turizma.

Hrvatska u području zdravstvenog turizma nudi široki spektar zdravstvenih usluga, a iznimno nam je važna bolja međusobna povezanost i zato govorimo u prilog regionalnoj i nacionalnoj klasterizaciji, rekao je Mozetič, dodajući kako pritom misli na već razvijene dijelove zdravstvenog turizma, kao što su dentalne usluge, estetska kirurgija i rehabilitacija te dulji boravak osoba treće životne dobi u ustanovama i mogućnosti koje imaju specijalne bolnice i toplice.

Podatci o broju turista koji dolaze radi zdravstvenog turizma isprepleću se s podatcima o ukupnom broju turista na Kvarneru. Procjenjuje se da je udjel zdravstvenog turizma od jedan do dva posto, a mogućnosti od osam do 12 posto.

Po podatcima iz Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, zdravstveni turizam u Hrvatskoj sada donosi 300 milijuna eura prihoda, a ima potencijal veći od milijardu eura.

I Mozetič smatra da se prihodi od zdravstvenog turizma mogu znatno povećati. Ministarstvo turizma ove je godine posebnu pozornost i promidžbu posvetilo zdravstvenom turizmu, a očekuje da će i to pridonijeti boljem pozicioniranju Kvarnera.

Na pitanje kako korisnike usluga zdravstvenog turizma u odredištima zadržati dulje vrijeme jer se, primjerice, oni koji se koriste dentalnim uslugama zadržavaju u prosjeku dan ili dan i pol, Mozetič je odgovorio kako se upravo klasterizacijom žele proširiti i povezati usluge te da je u središtu zdravstveni turizam, a ostalim se sadržajima, npr. rekreacijskim, gastronomskim ili kulturnim, nadopunjuje ponuda. Sada se razvijaju i ostale usluge te se Kvarner sve više prepoznaje kao odredište zdravstvenog turizma, rekao je, dodajući kako su, nakon kvarnerskog, u Hrvatskoj ove godine osnovana još tri klastera zdravstvenog turizma – za Dalmaciju, Zagreb i Slavoniju.

Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, koji Kvarner promiče kao “destinaciju zdravlja”, osnovan je 2014. godine i sada ima 29 članica iz medicinskoga, turističkoga, znanstvenoga i drugih područja.

Keith Pollard iz britanskoga “International Medical Travel Journala” rekao je da turizam čini veliki dio hrvatskoga gospodarstva te da je s njim povezan veliki dio izvoza. Smatra da Kvarner, iako ima dobru ponudu, još nije dovoljno prepoznat kao odredište za zdravstveni turizam, ali očekuje da će najavljena konferencija, na kojoj sudjeluju vrhunski stručnjaci, pridonijeti unaprjeđivanju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

 

(Hina)