Dolar je trenutačno na najvišoj razini u zadnjih pet tjedana zbog strahova povezanih s inflacijom. Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošlog tjedna zabilježila najveći rast od veljače, dok je tečaj eura prema američkoj valuti pao 1,5 posto.

DXY indeks ojačao je prošloga tjedna 1,4 posto, S&P 500 indeks je porastao na razini tjedna te se kreće oko razine od 4.200 bodova, a indeks straha VIX trenutno je iznad 17 bodova. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tjedan započinje blago iznad razine od 540 bodova, a Bloomberg Commodity Index (BCI) tjedan započinje na razini ispod 101 boda.Čini se da će granica duga biti podignuta? 

Neispunjavanje obveze SAD-a sada bi izgledalo gluplje nego što je Powell mislio o ‘prolaznoj inflaciji‘ pa se čini da tržište čeka da se ova saga završi. To je dovelo do smanjenja rizika za tržišta dionica i roba, pada zlato, a raste povjerenje u dolar.

Je li ovakav odnos SAD-a prema dugu guranje glave u pijesak koji će kad-tad u budućnosti rezultirati katastrofalnim financijskim kolapsom?

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay