Osam država članica Europske unije zatražilo je da se blokira uvođenje novih ograničenja onečišćenja ispušnih plinova automobila, jer ona odvraćaju pažnju od cilja efektivne zabrane novih vozila s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine. To je najnoviji u nizu znakova protivljenja ekološkim propisima.

Europske zemlje, uključujući Francusku i Italiju, rekle su da se protive novim pravilima o emisiji ispušnih plinova prema normi Euro 7 jer bi mogla preusmjeriti ključna ulaganja potrebna za dekarbonizaciju sektora, prema non-paperu u koji je Bloomberg imao uvid. Pravila za teška teretna vozila su prestroga, a datum početka bi trebalo odgoditi, dodali su.

– Protivimo se bilo kakvim novim pravilima o emisiji ispušnih plinova, uključujući nove zahtjeve za testiranje ili nova ograničenja emisija za automobile i kombije jer bi ta nova pravila odvratila ulaganja industrije od postizanja neto nulte tranzicije – rekle su zemlje koje također uključuju Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay