WOLFSBURG, 3. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) objavio je kako je dobit u problematičnom temeljnom poslovanju kompanije porasla u prvom tromjesečju, što je, kako navode, znak da se ostvaruje dugoročno smanjenje troškova uslijed strateškog pomaka VW-a prema post-fosilnim izvorima. 

Operativna dobit u poslovanju s brandom VW u prvom tromjesečju porasla na 869 milijuna eura, u odnosu na 73 milijuna u istom razdoblju lani, objavio je u srijedu ovaj proizvođač automobila, pridruživši se time konkurentima Daimleru i BMW-u koje su također zabilježili kvartalne rezultate bolje od očekivanih.

Strukturne promjene od skandala u 2015. godini s krivotvorenjem podataka o emisiji plinova dizelskih vozila uključuju racionalizaciju razvoja vozila, rezanje materijalnih troškova pojednostavljenjem pojedinih dijelova poslovanja, odbacivanjem neprofitnih modela i snažnijem fokusu na brandove i regije, a u cilju brže reakcije na potrebe tržišta.

Ulagači ističu kako je preokret u Volkswagenovom brendu, koji je tradicionalno bio pod pritiskom visokih fiksnih i troškova istraživanja i razvoja, ključ za prelazak njemačkog proizvođača u još privlačniju djelatnost, iako je VW lani uspio prestići japansku Toyotu na poziciji najvećeg svjetskog proizvođača automobila po prodaji.

“Naši napori da unaprijedimo učinkovitost i produktivnost u svim područjima poslovanja kompanije se također isplaćuju”, kazao je izvršni direktor Matthias Mueller.

Operativna dobit na razini cijele grupe, pak, od početka godine do kraja ožujka skočila je 40 posto, na 4,37 milijardi eura, što je jedan od najboljih kvartalnih rezultata koncerna, iako je prodaja vozila čak pala.

Kvartalna dobit u diviziji luksuznih vozila Audi pala je na 1,2 milijardi eura s 1,3 milijarde eura lani, s obzirom da taj najveći generator dobiti uvodi nove modele i tehnologije.

(Hina)